Nieuws

Groep 8 - herinneringskamp Westerbork

vrijdag 17 april 2015 - Vrijdag 17 april hebben de leerlingen van groep 8 een bezoek gebracht aan het herinneringskamp Westerbork.

Begeleider Bas, die ons deze dag rondleidt begint met een presentatie en vertelt over het gezin Roos uit Meppel. Via Westerbork is dit gezin uiteindelijk in het vernietigingskamp Auschwitz terecht gekomen. Bas vertelt wat zij hebben meegemaakt en hoe het was om van Joodse afkomst te zijn gedurende de oorlog.

Na een bezoek aan het museum waar de leerlingen een speurtocht doen, wandelen we naar het voormalig kamp. Een mooie wandeling door een stuk bos dat pas na de oorlog is aangelegd. Het zogenaamde sterrenpad pad leidt o.a. langs de radiotelescopen, waarvan er enkele op het terrein van het voormalig kamp staan.

Bij de omheining van prikkeldraad wacht Bas ons weer op en neemt ons mee het terrein op. Hier staat ook de voormalige directeurswoning van het kamp dat onlangs in een groot glazen huis is gezet om het verval te beperken. Het is één van de nog weinige oorspronkelijke elementen van het  voormalige doorvoerkamp.

Bij één van de opgeworpen heuvels (een markering op het terrein waar ooit een barak heeft gestaan), vertelt Bas de leerlingen o.a.over Jules Schelvis. In twee jaar tijd overleeft hij 7 kampen en als 1 van de 18 Nederlanders het vernietigingskamp Sobibór. Hij is inmiddels 97.

Dan lopen we naar het Nationaal Monument Westerbork waar Bas nog meer persoonlijke verhalen vertelt van mensen die in het kamp hebben gezeten. Op de plek van de 102.000 stenen sluiten we de dag af en kunnen de leerlingen al hun vragen stellen.

In ons fotoalbum vindt u een fotoverslag van deze dag. Ook zullen hier de verwerkingen (tekeningen, verhalen, gedichten) van de leerlingen worden geplaatst.

Wilt u meer lezen, surf dan ook naar http://www.kampwesterbork.nl

Bij deze willen we alle hulpouders voor deze dag ook bedanken voor het rijden en begeleiden!

Laatste Nieuws

Cultuur Explosie De Wolden

In 2017 staat kunst & cultuur in De Wolden overal in de schijnwerpers. Ook voor alle scholen is er een explosie van cultuur. Vandaag waren de leerlingen van De Horst en het Veldboeket aan de beurt.  Lees verder lees meer