Editie 30 januari 2017

Voorronde Schoolproject Stijldansen

De leerlingen van groep 5 en 6 doen mee aan de lessen stijldansen die verzorgd worden door De Dansschool Schadenberg uit Hoogeveen. De Dansschool Schadenberg geeft sinds 2011 stijldansen op basisscholen. Er worden op school in plaats van gymnastiek 5 danslessen gegeven. Het doel van dit project was in het begin om jeugd enthousiast te maken voor de danssport, maar door de impact van de lessen is het doel iets veranderd. Wij zien dat het project een groot effect heeft op de kinderen. Ze krijgen meer respect voor elkaar, helpen elkaar meer, praten meer met elkaar en het verschil, ook in de klas, tussen de jongens en meisjes is veel kleiner geworden. Door middel van de dans leren de kinderen elkaar met respect te benaderen. Op dinsdag 7 februari doen de leerlingen mee aan een voorronde. Deze voorronde is van 9.30 tot 11.30 uur in de danszaal van De Dansschool Schadenberg. Na de voorronde zijn er direct een aantal herkansingen en deze ochtend is meteen duidelijk welke paren door mogen naar de finale in de Tamboer op maandag 6 maart 2017.

Voorleesontbijt

We kijken terug op een geslaagd voorleesontbijt. Verschillende gasten hebben voorgelezen in de groepen. De OR zorgde voor een pakje drinken en een lekker broodje.

Open dag Stad en Esch

De leerlingen van groep 8 hebben vrijdagmorgen een bezoek gebracht aan Stad en Esch in Meppel. Ze hebben in groepjes een rondleiding gekregen en alvast een paar korte lessen kunnen volgen.

Nationale Voorleesdagen 2017

Dit jaar is De Kleine Walvis gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2017 en dit boek staat daarom centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen (25 januari tot en met 4 februari 2017). We organiseren verschillende activiteiten in deze periode om het voorlezen onder de aandacht te brengen. Onze peuters en kleuters zullen een voorstelling bezoeken in de bibliotheek. Deze voorstelling is gebaseerd op het prentenboek De Kleine Walvis. Het boek gaat over Boy, die met zijn vader en zes katten aan zee woont. Boys vader werkt als visser en is meestal de hele dag weg, waardoor Boy zich vaak eenzaam voelt. Als na een storm een kleine walvis aanspoelt, neemt hij die mee naar huis om in het geheim voor hem te zorgen. Eindelijk heeft hij een vriendje! Maar... walvissen kunnen toch niet wonen in een badkuip?

Op school doen we ons best om een verhaal tot een echte beleving te maken. Als je kunt lezen, kun je op reis gaan door andere werelden. Je kunt het heelal verkennen of de geschiedenis ontdekken of in de huid kruipen van iemand anders. Om die superkracht te laten groeien vind je op school én in de bibliotheek van de Wijk heel veel boekjes om mee te oefenen. Van voorlezen tot samen lezen en zelf lezen, op school én thuis. We vinden voorlezen heel belangrijk. Kinderen kunnen er erg van genieten, ze zullen een leuk boekje vaker willen horen! Voorlezen kan gezellig zijn. Maar het is ook echt heel belangrijk. Want van voorlezen groeit je woordenschat én je gevoel voor taal.
Tip: Zo kunt u het voorlezen aanpakken:

1. Kies een boekje dat u zelf ook leuk vindt.
  2. Neem uw kind op schoot: de gezelligheid is belangrijker dan het verhaal.
  3. Wijk gerust af van het verhaal: pas het aan en gebruik stemmetjes.
  4. Denk ook aan pop-up boeken, boekjes met geluiden of ontdekboeken met klepjes die je open kan vouwen.
  5. Lees hetzelfde boekje vaker voor: jonge kinderen zijn dol op herhaling!

Streektaol-Estafette 2017

Stichting Stip en het Huus van de Taol nodigen leerkrachten en ouders van de basisscholen in de gemeenten Westerveld, De Wolden en Meppel van harte uit!

In 2017 organiseren Stichting STIP en het Huus van de Taol, een streektaolestafette.

In vier bijeenkomsten, verdeeld over alle Drentse gemeenten, worden nieuwe verhalen, gedichten en nieuwe kinderliedjes gepresenteerd. De verhalen zijn afkomstig uit de tweetalige map 'Echt waor? Echt waor' van Geert Woldman en Jent Hadderingh. De nieuwe Drentse liedjes komen uit het project 'Het jaor deur', een project van Martije, Jan Germs (Huus van de Taol), Jan Kruimink (Stenden Hogeschool Pabo Emmen) en Marinus Scholten (MS-muziekeducatie). Een gezellig avondje Streektaolestafette en u bent weer helemaal bij!
Datum: Donderdag 16 februari 2017 (en niet dinsdag zoals op de poster staat)

Inloop: 19.45 uur.

Aanvang: 20.00 uur.

Locatie: restaurant De Zaagkoele, Brink 36 in Dwingeloo.

Toegang is gratis.

NB: De zaaleigenaar wil graag weten met hoeveel personen u komt. Wilt u daarom vooraf aanmelden via: gwoldman@xs4all.nl? Maar als u zich niet vooraf hebt aangemeld, blijft u toch van harte welkom.

Dinsdag 31 januari: analysemiddag team, leerlingen zijn om 12.00 uur vrij

Woensdag 1 februari: GMR, 20.00 uur

Vrijdag 3 en 10 februari: Scala Beeldend prehistorie, groep 5 en 6

Dinsdag 7 februari: stijldansproject groep 5 en 6: voorronde in Hoogeveen; OR, 20.00 uur

Maandag 13 februari en woensdag 15 februari: contactmiddag/avond

De volgende nieuwsbrief verschijnt maandag 13 februari 2017.